פרשת השבוע "האזינו"

  "האזינו השמים ואדברה וכו" 

נאמר: (דברים ל"ב א') "האזינו השמים ואדברה ותשמע הארץ אמרי פי", ומובא בפירוש רש"י שהעיד בהם שמים וארץ, שהם עדים שקיימים לעולם (שלא מתחלפים בעולם אלא נשארים קיימים בעולם). 

ונאמר בפסוק הבא: "יערף כמטר לקחי, תזל כטל אמרתי". 

ופירש רש"י "יערף כמטר לקחי" זו היא העדות שתעידו שאני אומר בפניכם, תורה שנתתי לישראל שהיא חיים לעולם כמטר הזה, שהוא חיים לעולם וכו'. 

"תזל כטל" – שהכל שמחים בו (שיורד בנחת), לפי שהמטר (שיורד בזעף) יש בו עצב לבריות לדוגמא – הולכי דרכים וכו'. 

ויש לחדש "האזינו השמים" – לתורה שבאה מהשמים, שעיקרם פנימיות וסודות התורה. 

"ואדברה" – ואדבר ה' (השם), ה' רמז לחמשה ניצוצות שפרחו קודם חטא עץ הדעת, טוב ורע, והם מנשמת משה רבינו. 

וכן "שמים" בגימטריא 390 כמנין 390 רקיעים, שגדול כח הבעל תשובה שתשובתו עולה בבת אחת 390 רקיעים ולכן מצד זה גדולים בעלי התשובה מצדיקים גמורים, "השמים" נאמר עם האות ה' כי נתוסף למנין שמים "ואדבר-ה"

וההקשר – שהלומד פנימיות וסודות התורה פותח את ליבו בשלימות להשם, וכן בעל התשובה, אף על פי שהוא בתחילת הדרך הרי פותח את כל ליבו לכבוד השם, ובפרט שאצלו הכל דבר חדש ונעשה כבריה חדשה. 

"ותשמע הארץ" – לאחר שהאזינו לשמים את דברי השם כעין מטר וטל היורד מהשמים שמשקה את הארץ. 

"אמרי פי" – שהתורה משמים תהיה בארץ, ואז סדר העבודה של איש הישראלי לעלות את הגשמיות ולהופכה לרוחניות, כי באמת שורש ההשתלשלות של הארץ באה מרוחניות (משמים), כמו שהזכרנו "האזינו השמים" וכו', (ואחר כך כתוב) "ותשמע הארץ" שכל המטרה להוריד השמים לארץ בכדי לעלות את הארציות והחומר, כי כמה שיותר למטה צריך עוד יותר לעבוד בכדי לעלותו וזה עיקר העבודה. 

ועל ידי זה יזכו שיבנה בית המקדש בירושלים עיר הקודש ומובא במדרש שלעיר ירושלים יש ע' = (70) שמות, "ותשמע" אותיות ע' שמות

וכן נאמר: (שם ל' י"א) "כי המצוה הזאת אשר אנכי מצוך היום לא נפלאת היא ממך, ולא רחוקה היא, לא בשמים היא לאמר מי יעלה לנו השמימה ויקחה לנו וישמיענו לנו ונעשנה", וודאי שהכוונה שהתורה באה משמים, אבל היא לבני אדם בארץ והתורה לא נשארת בשמים וכל אחד צריך לקיים אותה היכן שהוא נמצא ובכל מצב העובר עליו, ועל האדם לתקן את הארץ לעלותו לשמים, ועבודה זו יכולה להיות כדוגמת שמים (בעולמות הרוחניים), ואף כשעבודה כאן בארץ היכן שנמצא ולא בשמים, ולכן נאמר "לא בשמים היא". 

ומפני מה נאמר קודם "האזינו השמים" וכו' לפני "ותשמע הארץ אמרי פי", כי רק על פי תורת שמים תוכלו לדעת איזה ניצוצות לברר בארץ, מה מותר לאכול ומה אסור לאכול, מה מצד הקדושה ומה מצד הטומאה, כי תכלית כל הבירורים הוא ניצוצות דקדושה, והמותרות והפסולת הוא הצד האחר והתיקון לקבץ את הניצוצות מצד הקדושה ולא להיכשל חלילה בצד האחר. 
כי כל הערבוב של טוב ורע נעשה רק לאחר חטא עץ הדעת טוב ורע של אדם הראשון, ובביאת הגואל הכל יתוקן בשורשו כמו לפחות קודם החטא.